Planet TV Planet na obisku

Na oddih v Kamnik – mesto v objemu Kamniško – Savinjskih Alp

Na Planetu se vsak četrtek ob 18.35 z rubriko Planet na obisku potepamo po Sloveniji, ki jo boste spoznali kot ustvarjalno destinacijo, ki ni le zelena in trajnostna, ampak tudi urbana in zgodovinsko vznemirljiva, s privlačno kulturno dediščino. Eva Cimbola je v tokratni oddaji obiskala Kamnik!

Srednjeveško mesto Kamnik ima v spomladanskem času še poseben čar in vas toplo vabi na izlet ali prijetni oddih v objem Kamniško-Savinjskih Alp. Kamnik predstavlja iz prestolnice najbližji vstop v »prave« Alpe. Preprosto dostopna in povezana destinacija omogoča hiter ter trajnostni dostop iz Ljubljane, tudi z železniško povezavo. Ljubitelje narave in pohodništva čaka prostrana Velika planina, ki je privlačna v vsakem letnem času.  Za tiste, ki si želite pogreti telo in duha v savnah in se razvajati v wellnessu, pa imajo v Termah Snovik za vas pripravljene privlačne Kneipp programe, ki sledijo Kneipp filozofiji zdravja in ravnovesja telesa in duha.

foto: Peter Podobnik

Kamnik je slikovito mesto z mnogimi turističnimi biseri vrednimi ogleda in obiska. Ponaša se z izjemno lepimi naravnimi danostmi, bogato kulturno dediščino ter izvrstno kulinariko. S tremi gradovi in dvema samostanoma je eno najslikovitejših slovenskih zgodovinskih mest, znano po oblačilni dediščini, ki jo predstavljajo na festivalu Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine že več kot petdeset let. Tukaj je ustvarjal  tudi Plečnik in pustil veličastne sledi svojega dela in ustvarjanja.

Kamniška voda in pivo

Kamnik je destinacija, ki izjemno ceni najbolj temeljno naravno vrednoto: VODO. V Kamniku vas osveži in pomladi termalna voda v Termah Snovik in Živa voda v Naravnem zdravilnem gaju Tunjice. Imamo izjemno mehko vodo (zato so tu nastala odlična lokalna kraft piva), ki jih lepo povezuje Enkratno pet zvezdično doživetje (Slovenia Unique Experience) Pot piva in svobode (Beer Way).

Zdravilni gaj Tunjice - Živa voda

Organizatorji POTI PIVA v Kamniku so združili moči z ekipo umetniškega projekta DOBRE NOVICE! in zamešali koktejl, ki bo nagovoril piva in umetnosti žejne. V mesto je aprila prišel nov projekt Pot piva in umetnosti, ki bo pretresel vaše čute s kombinacijo mednarodne sodobne umetnosti ter odličnih kamniških kraft piv.

foto: Eva Močnik (arhiv: Pot piva Slovenija)

Kamniški mamut in veliki rdeči pes

V Kamniku pa imamo poleg orjaškega mamuta tudi gigantskega rdečega psa, ki skrit čaka in vabi, da si ogledate odmevni umetniški projekt z mednarodno priznanim umetnikom Williamom Sweetlovom, ki več kot 50 let razstavlja po vsem svetu in je zaslovel s svojimi megalomanskimi umetniškimi skulpturami – ki predvsem upodabljajo živali. Posebnost te razstave je velik zunanji razstavni prostor, ki se razteza v parku Arboretum Volčji Potok in na več lokacijah sredi samega mesta Kamnik in v kamniških galerijah Mihe Maleša, Dika in Prečna. Razstava je prava paša za oči in – obljubimo - ne bo vas pustila ravnodušne.

Novosti destinacije

Vabimo vas, da si sami ogledate še druge večje novosti v našem mestu. Na Veliki planini vas bo do najvišje točke popeljala nova sodobna šestsedežnica, v Termah Snovik pa so odprli in predstavili nov EKO kamp s postajališčem za avtodome, ki bo odprt 356 dni v letu. Nov Center GoLife Golice z izjemnimi razgledi po vsej zeleni Tuhinjski dolini vabi ljubitelje preživljanja počitnic z avtodomi in kampiranja.

Letošnje poletje odkrivajte Kamniško-Savinjske Alpe s »HOP ON – HOP OFF« prevozom.

Potovanje okrog Kamniško-Savinjskih Alp bo tudi letos poleti preprosto in trajnostno. Obiskovalci in domačini se boste namreč na pot lahko odpravili z organiziranim krožnim prevozom, ki bo med 22. junijem in 1. septembrom vozil vse dni v tednu. Letošnja novost je nekoliko spremenjena trasa, saj bo kombi ustavljal tudi v občini Komenda.

foto: Jaka Ivančič

Kamniško-Savinjske Alpe so izjemno slikovit del alpskega sveta in predstavljajo osupljivo kuliso za raznolike aktivnosti ter raziskovanje narave. Ob rastočem turističnem in lokalnem prometu, predvsem v času poletne sezone, pa je zagotavljanje okolju prijaznejšega načina premikanja na tem območju osrednja želja sodelujočih občin.

Krožna pot omogoča enostaven dostop do najbolj priljubljenih turističnih točk, kot tudi do skritih kotičkov, ki jih ponuja ta čudovita alpska pokrajina. Kombi, ki lahko hkrati prepelje do 8 potnikov (po dogovoru pa tudi več), vozi dvakrat dnevno.

Več informacij: https://www.ksalps.com/ in https://www.visitkamnik.com/sl/novice/letosnje-poletje-odkrivajte-kamnisko-savinjske-alpe-s-hop-on-hop-off-prevozom

Oddih in poletne počitnice v zelenilu kamniških gozdov

Preživite letošnje počitnice v neokrnjeni naravi, v objemu gozdov, ob čisti reki Kamniški Bistrici, v zdravilnih termalnih bazenih, na svežem in čistem zraku, ter mnogoterih pohodniških in kolesarskih poteh. Naj bo to tudi čas, ko se boste posvetili drug drugemu in skupaj ustvarili nepozabne spomine vaše družine.

Kamnik, mesto v naročju Alp, celoletna aktivna alpska well-being destinacija s prvobitnim alpskim karakterjem, obdana z zelenilom gozda in svežino reke Kamniška Bistrica– srednjeveško mesto od katerega je le streljaj oddaljena visokogorska planota,Velika planina, in celotno območje Kamniško-Savinjskih Alp, ponuja številne možnosti za aktivno ali pa sproščujoče preživljanje časa v neokrnjeni naravi.

foto: Boštjan Tacol

Za vse, ki radi svoj prosti čas preživite aktivno, so na voljo lepo urejene in označene pohodniške poti, številne možnosti za kolesarjenje in sproščanje v zdravilnih centrih. V Kamniku smo izjemno zgodovino uveljavljenega kneippovskega zdravilišča povezali z univerzalno Kneipp ponudbo destinacije, ki nudi celostno sodobno ponudbo v okviru vseh petih stebrov kneippanja.

Kneippova bosonoga pot v Termah Snovik

OSUPLJIVA DOLINA KAMNIŠKE BISTRICE IN MAGIČNOST VELIKE PLANINE

Obisk doline Kamniške Bistrice lahko popestrite na več načinov. Ob izviru reke Kamniške Bistrice, od koder vodijo številne pohodniške in planinske poti na bližnje vrhove kamniških planin, boste ob svežem zraku zadihali s polnimi pljuči in se prepustili objemu zelenega gozda.

Vabljeni, da proste trenutke izkoristite za obisk Velike planine, se sprehodite med pastirskimi kočami medtem ko uživate v razgledih na Kamniško Savinjske Alpe, poklepetate s prijatelji in starimi znanci ali pa Veliko planino in njeno pastirsko tradicijo spoznate z obiskom učne poti Po stopinjah pastirjev. Gostišče Zeleni rob vas vabi na domače dobrote, posladkajte se z daleč naokoli znanimi sladkimi skutinimi štruklji. Nadihajte se gorskega zraka in naužijte spomladanskega sonca.

foto: Mitja Kobal

Dolino Kamniške Bistrice in Veliko planino lahko obiščete tudi z gorskim električnim kolesom, ki ga lahko najamete pri spodnji blagajni nihalke ali na TIC točki v mestu. Nihalka in sedežnica obratujeta vsak dan, od 8. do 18. ure. Nudijo vam številne ugodnosti za družine.

Več informacij: http://www.velikaplanina.si/

MAJSKO DOGAJANJEV ARBORETUMU VOLČJI POTOK

V Arboretumu Volčji Potok so tudi letos poskrbeli za cvetoče pomladno dogajanje. 

Tradicionalna, že 21. spomladanska razstava tulipanov, cvetja, vrtnarstva in vrtne opreme je za nami. Ekipa Arboretuma pa je z mislimi že pri novih majskih dogodkih, namenjenih ljubiteljem rastlin, zbiralcem rastlin in vsem, ki radi vrtnarite.

Pred nami pa so že novi dogodki, na katere vas vabimo v Arboretum. Topli sončni žarki so nežno pobožali drevesa, ki že zelenijo in vas kličejo v objem svojih krošenj, kjer lahko pozabite skrbi in se predate počitku in občudovanju narave.

foto: Mateja Račevski

Razstava tropskih metuljev in dnevi rododendronov

Maja nas razveseljujejo cvetovi slečev in azalej, ki si jih lahko ogledate v Zgornjem in Spodnjem angleškem parku. V sredini maja pa bodo v Arboretum "pripotovali" tudi tropski metulji. Kot vsako leto se boste lahko sprehodili med živimi tropskimi metulji. Pravijo, da je sreča kot metulj in se rada izmika lovcu nanjo, če pa se za trenutek ustavimo, ona najde nas.

Vadba pilatesa in capoeire v parku

Potrebujete sprostitev? Pridite v Arboretum Volčji Potok, kjer lahko na skrbi pozabite med sprehodom po čudovitih ambientih in ogledom številnih razstav. Ni dovolj? Za vas smo pripravili sklop aktivnosti pod imenom Sprostitev v parku. Sobotnim tečajem nordijske hoje se v maju ob petkih pridružuje pilates, v soboto popoldne pa capoeira za vso družino. Gibanje in sproščanje v naravi, ko je edina glasba ptičje petje, je zagotovo prav posebno doživetje.

Strokovne predstavitve

Nadaljujejo tudi s strokovnimi predstavitvami. V maju bodo organizirali naslednje predstavitve:  v petek, 18. maja, ob 18.uri vas bo Matjaž Mastnak popeljal v svet Osupljivih dreves, v nedeljo, 27. maja, ob 11. uri pa vam bo Andreja Vučer svetovala na temo prekrovnih trajnic. Če potrebujete informacije ali se želite na dogodek prijaviti, pišite na e-mail [email protected].

Koncert skupine Terrafolk

Izkoristite enkratno priložnost in do 20. maja kupite vstopnico za koncert skupine TerraFolk z gostoma Vlatkom Stefanovskim in Uno Palliser po ceni le 16 evrov. Koncert bo v petek, 8. junija, ob 20.30. Na ta dan lahko v park vstopite že ob 18. uri in se udeležite delavnic Ekologov brez meja. Za ceno vstopnice lahko ustvarjate na delavnicah, si ogledate park in koncert glasbenih virtuozov. Zares enkratna priložnost, mar ne?

Mednarodna revija starodobnih vozil

To je edini tovrstni festival v Sloveniji, ki se ga lahko udeležijo le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost. Med kratkim postankom v Arboretumu si lahko starodobnike tudi ogledateto nedeljo, 19. 5. 2024 med 10. in 15. uro.

Predstavitev polstenja volne

Ročno polstenje volne je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti. Pod vplivom tople vode in mehanskega delovanja se volnena vlakna napnejo, luske se odprejo in med drgnjenjem se volna zatakne, posledica je krčenje volne in nastanek čvrste podlage, ki je lahko osnova za klobučke, copate, šale, torbice in drugo. Pridružite se nam na brezplačni predstavitvi polstenja.

Otroške delavnice

Prva polovica maja bodo zaznamovale tudi številne otroške delavnice. Lahko boste slikali v objemu narave ali raziskovali naravo na Mavričnih igrarijah. Tisti, željni odkrivanja zgodovine, pa lahko v peskovnikih pri morskih velikanih postanete paleontologi in le z lopatko in čopičem odkrivate fosilne ostanke. Morda odkrijete okostje katerega od dinozavrov?

foto: Mateja Račevski

Zasaditev vrta v juniju

Tudi poletni meseci so primerni za zasaditev rastlin v vrtu. Odkar imamo na voljo rastline, ki so gojene v loncih, lahko vrt zasajamo in urejamo vse leto. V toplih mesecih je projektiva Arboretuma za vas pripravila posebno ponudbo. Vsem naročnikom zasaditve vrta v juniju podarijo trosilec za gnojenje trave.

Vrtni center

Ali ste že zasadili balkonska korita? Sedaj je čas za to! V Vrtnem centru Arboretum imajo bogato izbiro rastlin za balkonska korita. Na voljo imajo tudi različne substrate za sajenje balkonskega cvetja. Ne spreglejte pestre ponudbe rastlinin okrasnega dekorja za ureditev vrta.

Tržnica rastlin

Vse ljubitelje in zbiratelje rastlin ter vse, ki imate prevelike sobne rastline in jih želite prodati ali zamenjati, vabimo na tržnico rastlin v Arboretum Volčji Potok. Rastlinska tržnica bo organizirana vsako drugo soboto v mesecu, med 9. in 13. uro, na parkirišču pred Vrtnim centrom Arboretum. Naslednja tržnica bo 19. maja. Pogoji sodelovanja so objavljeni na strani: http://arboretum.si/obiscite-nas/novice/263-trnica-rastlin.

Na velikem otroškem igrišču bodo otroke pričakali veliki dinozavri. V steklenjakih pri pristavi sta na ogled razstavi ananasovk, orhidej in sobnih rastlin ter kaktusov. Mediteransko vzdušje bo obiskovalcem pričarala cvetlična razstava v šotoru. Cvetoči park popestrijo živobarvne skulpture živali belgijskega umetnika Williama Sweetlova in razstava petindvajsetih umetnikov v galeriji pod arkadami v okviru mednarodnega umetniškega projekta DOBRE NOVICE!

Arboretum Volčji Potok si lahko ogledate tudi z električnim vlakcem. V času spomladanske razstave je park odprt vsak dan od 8. do 20. ure – tudi med vikendi in prazniki. 

Več informacij: https://www.arboretum.si/

RAJ ZA DRUŽINSKI ODDIH V TERMAH SNOVIK

Preživite družinske počitnice v zdravem in varnem okolju Tuhinjske doline. Ne le vodne vragolije, tudi prečudovita narava vas vabi k aktivnemu preživljanju prostega časa v Terme Snovik. Otroci bodo lahko uživali in ustvarjali na  kreativnih delavnicah, starši pa se boste medtem prepustili sproščanju z wellness tretmaji. V času bivanja v Termah Snovik se boste lahko napili zdravilne termalne vode in spoznali vseh pet stebrov Kneippove filozofije zdravega življenja: voda, zelišča, gibanje, prehrana in ravnovesje.

Terme Snovik

Družinski paketi vključujejo poleg spanja v simpatičnih apartmajih tudi neomejeno kopanje v notranjih bazenih (zunanji bazeni so odprti od sredine junija do sredine septembra), pestre animacijske aktivnosti za otroke (iskanje skritega zaklada, kino na prostem, mini disko, obisk palčka Snovička, obisk kmetije in ogled domačih živali, kreativne delavnice, vodne vragolije z animatorji, Priročnik družinskega raziskovanja okolice »50 stvari, ki jih moraš storiti, preden dopolniš 11 in ¾ let«), nočni pohod z baklami do izvira termalne vode, uporabo telovadnice v naravi in trim steze, dnevne Kneippove vodne oblive, dnevno vodeno skupinsko vodno telovadbo. V prijetnem ambientu restavracije Potočka vam vsako soboto postrežejo s slovensko večerjo s tradicionalnimi lokalnimi jedmi. Nočno kopanje v termalnih bazenih (ob sredah, petkih in sobotah) pa vas bo romantično navdahnilo.

Preverite pester animacijski program na spletni strani https://www.terme-snovik.si/sl .

NEPOZABNO DOŽIVETJE BIVANJA V SIMPATIČNIH HIŠKAH V IDILIČNEM SLOVENIA ECO RESORTU

Med počitnikovanjem se otroci lahko pridružijo pastirju na zanimivi in poučni poti Pastirske akademije in se spoznajo s slovensko kulturo, avtohtonimi in lokalnimi živalmi ter pridobijo širšo sliko o aktivni zeleni destinaciji Slovenia Eco Resort. Pastir bo predstavil življenje na turistični kmetiji, kjer je poseben poudarek na hranjenju in oskrbi živali. Nepozabna pustolovščina s pastirjem je na programu vsako jutro ob 8. uri. Ko bodo otroci s pastirjem raziskovali svet živali, staršem zasebna finska savna v gozdnem wellnessu nudi popolno kombinacijo intimnosti in razkošja – za trenutke, ki jih želimo posvetiti le sebi in svojim najdražjim. Nudijo vam tudi klasično masažo za prenovo telesa in duha. Masažo si lahko naročite tudi v svoji hišici.

V osrčju Eco Resorta se prav tako nahajajo tri močne energijske točke, ki zagotavljajo dobro počutje in vplivajo na dobre energije v celotnem resortu. Vabljeni, da raziščete ta čudoviti košček narave in sebi ter svoji družini namenite nepozabno razvajanje tudi z izvrstno kulinariko z izjemno ponudbo morskih, mesnih in drugih specialitet. Več na povezavi: https://sloveniaecoresort.com/domov/

Več o Kamniku najdete tudi na spletni strani: www.visitkamnik.com

Vzemi si čas. Moja Slovenija.

Oddaje nastajajo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, top doživetja turističnih destinacij, zgodbe iz Slovenije ali rezervirajte paket pri turističnih ponudnikih.
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in YouTube.

Sorodne teme

Ne zamudite

Danes na sporedu

00:30
Prevare
01:00
Rebelde
01:50
Rebelde
02:40
Podeželska zdravnica
03:20
Podeželska zdravnica
04:00
Planet 18 večerna izdaja
04:20
Nočni program
05:05
Polsestri
05:35
Polsestri
06:05
Planet 18
07:00
Usodna ljubezen
08:00
Jutro na Planetu
10:00
TV prodaja
10:15
Tri sestre
11:10
Vaše zdravje, naša skrb
12:10
Sulejman Veličastni
13:10
TV prodaja
13:40
Podeželska zdravnica
14:15
Podeželska zdravnica
14:55
Polsestri
15:25
Polsestri
16:00
Usodna ljubezen
17:00
Tri sestre
18:00
Planet 18
18:55
Sulejman Veličastni
20:00
Umori na podeželju
21:50
Planet 18 večerna izdaja
22:10
Umori v gorah
23:10
Prevare
23:40
Rocky 4
00:50
Dragi sosedje
01:20
The Real Housewives Slovenija: Vražje dame
02:35
Ena žlahtna štorija
03:30
Zbiratelji krame
04:20
Nočni program
05:10
Monster jam
05:40
Dragi sosedje
06:10
Ena žlahtna štorija
07:15
Riba, raca, rak
08:30
Električni starodobniki
09:30
TV prodaja
09:45
Ena žlahtna štorija
10:45
Prevare
11:15
Dragi sosedje
11:44
TV prodaja
12:00
Jutro na Planetu
13:58
TV prodaja
14:15
Ena žlahtna štorija
15:15
Zbiratelji krame
16:10
Električni starodobniki
17:10
The Real Housewives Slovenija: Vražje dame
18:25
Dragi sosedje
18:55
Riba, raca, rak
20:05
Planet 18
21:00
Električni starodobniki
21:50
Zbiratelji krame
22:45
Riba, raca, rak
23:50
Električni starodobniki
00:05
Vonj po strasti
00:55
Kraljica mojih sanj
01:45
Oče
02:35
Prepovedani sadež
03:20
Prepovedani sadež
04:10
Nočni program
05:05
Zlati dvori
05:55
Samo ljubezen
06:55
Nemogoča ljubezen
07:50
Tri sestre
08:45
TV prodaja
09:45
Zlati dvori
10:35
Vonj po strasti
11:25
Vonj po strasti
12:15
TV prodaja
12:30
Prevare
13:00
Oče
13:55
Zdravnik brez vesti
14:45
Rebelde
15:40
Kraljica mojih sanj
16:35
Zlati dvori
17:25
Samo ljubezen
18:30
Nemogoča ljubezen
19:20
Tri sestre
20:15
Usodna ljubezen
21:05
Polsestri
21:30
Polsestri
22:00
Poroka na prvi pogled: Avstralija
23:10
Vonj po strasti