Piškotki

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Včasih je uporaba piškotkov lahko povezana z obdelavo osebnih podatkov, zato svetujemo, da si preberete tudi Informacije o obdelavi osebnih podatkov v povezavi z uporabo medija in storitev planet.tv.si dostopne na naši spletni strani.

Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti. Vplivajo na boljše delovanje spletne strani in na boljšo uporabniško izkušnjo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si na primer spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske;
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave;
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi;
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani;
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, ...).

Glede na njihov namen so naši piškotki:

(i) Nujno potrebni (tehnični) piškotki za delovanje spletnega mesta

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in osnovne funkcionalnosti. Uporabnikom omogočajo delovanje prijaznih spletnih storitev ter osnovno uporabniško izkušnjo. Nujne piškotke naša spletna stran na vašo napravo namešča ob vsakem obisku in jih ni mogoče zavrniti. Brez teh piškotkov stran ne bo pravilno delovala.

(ii) Piškotki družabnih omrežij ter spletna analitika

Ti piškotki omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo ter dodatne funkcionalnosti, ki jih brez njihove uporabe ne bi morali nuditi. Piškotki družabnih omrežij omogočajo deljenje vsebin in povezovanje s prijatelji na družabnih omrežjih. Napredna spletna analitika nam omogoča, da spremljamo uporabo spletne strani ter jo tako izboljšujemo in nadgrajujemo. Piškotki se na vašo napravo nameščajo le, kadar to izrecno dovolite z izbiro možnosti »Soglašam z uporabo« v nastavitvah nameščanja piškotkov na naši spletni strani.

(iii) Piškotki za napredno oglaševanje

S temi piškotki si oglaševalci pomagajo pri analiziranju uporabnikov, ki so videli njihov oglas, preprečevanju zlorab, prilagajanju oglasnih sporočil, spremljanju učinkovitosti oglaševalskih akcij ter druge za njih nujne aktivnosti. So piškotki, ki spremljajo vašo uporabo naše spletne strani in nam omogočajo prilagojeno prikazovanje oglasov za naše storitve, glede na vaš izkazan interes.

Oglaševanje je naš edini vir prihodkov. Brez omogočenega naprednega oglaševanja na naši spletni strani uporabnikom ne bi mogli nuditi brezplačnih vsebin in storitev. Če se uporabnik ne strinja z uporabo piškotkov za napredno oglaševanje, mu lahko ponudimo le omejen dostop do vsebin. Piškotki se na vašo napravo nameščajo le, kadar to izrecno dovolite z izbiro možnosti »Soglašam z uporabo« v nastavitvah nameščanja piškotkov na naši spletni strani. Le v takšnem bodo podatki tudi uporabljeni za oglaševanje.

Nastavitve piškotkov

Na podlagi zgoraj pridobljenih informacij si lahko nastavite, z uporabo katerih skupin piškotkov se strinjate.

  • Nujno potrebni piškotki za delovanje spletnega mesta  
  • Piškotki za napredno oglaševanje  
  • Piškotki družabnih omrežij ter spletna analitika  

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku in nastavitvah le-tega.

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Kdo uporablja podatke, ki se shranjujejo v piškotkih?

Podatke, shranjene v piškotkih, uporabljamo izključno mi, razen tistih, ki so opredeljeni kot »piškotki tretjih oseb«, ki jih uporabljajo in upravljajo zunanji subjekti z namenom izboljšanja naših storitev ter uporabniške izkušnje pri brskanju po naši platformi. Več informacij o tem, kateri piškotki so piškotki tretjih oseb, najdete v zgornjih tabelah.