Planet TV Planet na obisku

Spoznajte Zeleni kras – zgodbe grofice Grete in Notranjski park

V oddaji Planet na obisku, ki jo na Planetu ujamete v četrtek ob 18.45, vas je Eva Cimbola popeljala na raziskovanje Zelenega krasa, ki predstavlja svetovno pomembno zakladnico naravnih čudes. Eva se je najprej sprehodila po parku gradu Snežnik z grofico Greto, ki ji je razkrila vznemirljive zgodbe, nato se je podala raziskovati Notranjski park – mistično deželo Cerkniškega jezera, največjega presihajočega jezera v Evropi.

Sprehod z grofico Greto

Po parku gradu Snežnik se sprehodite v eminentni družbi grofice Grete, ki vas bo popeljala v njen čas, čas ko je bil snežniški lovski dvorec v največjem razcvetu. Greta vam bo pripovedovala zgodbe o gradu, parku, snežniški vrtnici, življenju domačinov v grajski senci, lovu, divjadi, gozdarstvu, oblačilni tradiciji, starih izrazih, prvi gozdarski šoli. Pogovor teče tudi o bližnjem gradiču Koča vas, tamkajšnji dekliški šoli; obiskih in pesniškem navdihu pesnika Otona Župančiča;  o dogodkih na gradu Snežnik opisanih v knjigi Luize Pesjakove: Beatin dnevnik ...

Grad Snežnik (foto: Aleš Petrič)

Ker je grofica Greta svoje gojenke dekliške šole učila tudi ročnih del, se ji v grajskem parku pridružijo predice, ki prikažejo uporabo kolovrata in so oblečene v oblačila iz časa okrog 1900. Eno od doživetij z lokalno turistično vodnico iz Kozaršč, Janjo Urbiha Kozarko, je Čaj z grofico Greto.

Center za obiskovalce Cerkniško jezero 

Center za obiskovalce Cerkniško jezero, ki je svoja vrata odprl v oktobru 2022, obiskovalce vabi, da prisluhnejo zgodbi o prav posebnem jezeru. V Centru lahko odkrijete skrivnostni svet mističnega Cerkniškega jezera in prisluhnete zgodbam o njegovih preobrazbah, o tem, kako je to svetovno čuno nastalo in o izjemnosti pokrajine, ki so jo izrisali kraški pojavi.

Center za obiskovalce Cerkniško jezero (foto: Žnidaršič)

Center za obiskovalce je zasnovan tako, da se lahko s svojimi čuti prepustite zgodbam o jezeru na prav posebnem koščku sveta – povonjajte vonj po vodni meti, prisluhnite petju ptic, oglejte si hologram kačjega pastirja ali pobožajte mehak kožušček vidre. Center za obiskovalce Cerkniško jezero je enkraten izlet za družine, saj je na voljo tudi družinska vstopnica.

Center je v maju 2024 uspešno pridobil tudi okoljski certifikat Zeleni ključ in vstopil v Zeleno shemo slovenskega turizma.

S kolesom, peš, kanuji ali celo lojtrnikom?

Obisk Notranjskega parka si vedno lahko popestrite s pohodništvom, še posebej priporočamo nagrajeno tematsko pot Pot Drvošec, ki vključuje 18 didaktičnih točk, dve opazovalnici in 10 m visok razgledni stolp. Pot je bila leta 2020 izbrana za naj tematsko pot v Sloveniji po izboru Turistične zveze Slovenije. Na voljo so vam tudi druge urejene pohodniške ali planinske poti. Okoli Cerkniškega jezera so speljane tudi kolesarske poti, različnih dolžin in zahtevnosti.

(foto: Turservis Cerknica)

Izjemno doživetje pa je tudi vožnja s kanuji, ki so na voljo na izposojo neposredno ob Cerkniškem jezeru. Vseh lepot Cerkniškega jezera se lahko naužijete med panoramsko vožnjo s tradicionalnim lojtrnim vozom s konjsko vprego. 

Vožnja z lojtrnikom (foto: Tine Šubic)

Tematski vikendi – vodena doživetja po prav posebnem koščku sveta 

Odkrijte skrite kotičke Notranjskega parka v spremstvu lokalnih turističnih vodnikov: spoznajte zgodbe in se prepustite čarom izjemne narave ter bogate kulturne dediščine. Vsak lahko najde nekaj zase – od pohodov v neokrnjeno naravo, urjenja veščin preživetja v naravi, opazovanja ptic do kanuarjenja po Cerkniškem jezeru ali uživanja v edinstvenih kulinaričnih doživetjih.  Vodena doživetja v sklopu Tematskih vikendov potekajo vsak vikend od aprila do septembra. Pridružite se jim in odkrijte čarobnost tega okolja.

Muzej Cerkniškega jezera

V muzeju je Cerkniško jezero prikazano z unikatnim modelom - živo maketo, kjer v pomanjšanem merilu vidimo prostorski položaj jezera, njegovo širšo kraško okolico med coprniško Slivnico in gozdnatimi Javorniki. Ob strokovni razlagi natančno spoznamo delovanje vodnega sistema oziroma nastajanje in presihanje kraškega fenomena Cerkniškega jezera.

Muzej Cerkniškega jezera (foto: Jezerski hram)

Muzej poleg žive makete odlikujejo tudi druge izjemne muzejske zbirke in multimedijske predstavitve: v Etnološkem parku Cerkniško polje je prikazana bogata kulturna dediščina območja. Na voljo je bogata zbirka literature, zapisi domačih in tujih strokovnjakov o raziskovanju Cerkniškega jezera. Zbirka obsega pripomočke za stari način ribolova, več vrst starih lesenih drsalk, čolne drevake ter pribor za rezanje in spravilo ledu. Del zbirke tvorijo tudi male lesene makete, ki predstavljajo prevoz lesa, sena in živine preko jezera. Na voljo je bogata zbirka literature, zapisi domačih in tujih strokovnjakov o raziskovanju Cerkniškega jezera. Hranijo tudi prvo karto vseh ledinskih imen in starih hišnih imen celotne cerkniške doline ter karte jam v zalivu vodonos in Rešeto.

foto: Jošt Gantar

Izjemna je tudi spominska razstava prof. Pavla Kunaverja, enega prvih borcev za varstvo naravne dediščine. Še posebej je zaslužen in se je proslavil z javnim pozivanjem za ohranitev in varstvo Cerkniškega jezera, ki mu je konec šestdesetih let grozila nevarnost umetne ojezeritve. 

Obiskovalcem pa je na voljo tudi ogled drevaka in delavnice izdelovanja drevaka, tradicionalne oblike čolna na Cerkniškem jezeru. Obiskovalci lahko v visoki sezoni Muzej obiščejo tudi nenapovedano, in sicer ob sobotah ob 11. in ob 15. uri, ob nedeljah ob 11. uri - drugače pa je predhodna najava obvezna. 

Križna jama

Križna jama je ena najlepših turističnih jam v Sloveniji. Več kot 40 smaragdnih jezerc povezuje kot solza čista podzemska rečica, v stranskih rovih ležijo prastare kosti jamskih medvedov, po številu vrst specializiranih jamskih živali pa sodi Križna jama med najbogatejše jame na svetu. Križna jama je tretji najdaljši jamski sistem v Sloveniji.

Križna jama (foto: Gašper Modic)

Človek jo obiskuje že od neolitika dalje, še prej pa je v njej gospodaril zdaj žal izumrli jamski medved. Hoje po stečinah, ki so jih tisoče let uporabljali jamski medvedi, in veslanja po jezerih v kraškem podzemlju ne boste nikoli pozabili.  

KAJ VAS ŠE ČAKA NA ZELENEM KRASU?

Zeleni kras je s svojimi obsežnimi gozdovi nudi dom številnim živalim. Vabljeni v Dina – Center o velikih zvereh, kjer se boste naučili na interaktiven način naučili veliko o vseh treh velikih zvereh - medvedu, risu in volku. Vabljeni, da se v spremstvu izkušenega vodnika lovca podate v gozd, iščete sledi rjavega medveda, nato pa iz zavetja opazovalnice opazujte in fotografirate to največjo evropsko zver in druge živali.

Dina center (foto: Jošt Gantar)

Ekomuzej pivških presihajočih jezer predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer. Tukaj najdemo bogato vrsto rastlinskih in živalskih vrst, ki so drugod že izginile ali pa so ogrožene.

Park vojaške zgodovine Pivka je največji muzejski kompleks na Slovenskem. V Postojni poleg svetovno znane Postojnske jame in Predjamskega gradu ne izpustite obiska Notranjskega muzeja Postojna in Brivnice Ozbič ali pa se podajte do Planine, in obiščite največjo vodno jamo Planinsko jamo, Ravbarjev stolp ter se sprehodite okoli ostankov gradu Haasberg. Na Premu sta na ogled Grad Prem in spominska soba Dragotina Ketteja in Ljudsko šolo. Za več informacij, kaj početi v okolici gradu Prem pa obiščite Visit Ilirska Bistrica. Bloke so zibelka smučanja in če želite izvedeti kaj več o tem, obiščite Muzej bloškega smučanja, ali pa se pridite sprostiti ob Bloško jezero.

Reka Unica in Planinsko polje (foto: Jaka Ivančič)

Zeleni kras je raj za pohodnike in kolesarje. Via Dinarica se prične v Razdrtem in nadaljuje na Nanos, do Predjame, preko Sv. Lovrenca in Planinske gore, čez Planinsko polje, Rakov Škocjan, ob Cerkniškem jezeru na Slivnico in nato na Bloško planoto, mimo Bloškega jezera, Križne jame proti Gradu Snežnik, tik pred koncem še vzpon na Snežnik in nato spust nazaj na Babno polje, kjer se slovenski del poti zaključi in hkrati nadaljuje naprej na Hrvaško. Sedemdnevna pohodniška tura po slovenskem dinarskem krasu navduši z zelenimi gozdovi in travniki, najlepšimi kraškimi pojavi in vodami, ki poniknejo in v podzemlju ustvarjajo umetnine. Pot se nadaljuje na Hrvaško in preko Dinarskega gorovja do Albanije.) 

Kolesarjenje (foto: Simon Špilar)

Krožna, 110 km dolga pot, Velika Krpanova pot je dobila ime po Martinu Krpanu. Je večdnevna avantura za vse ljubitelje gibanja v neokrnjeni naravi, med naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Popelje vas mimo presihajočih jezer, kraških jam, grajskih ruševin in ohranjenih dvorcev. Na poti po gozdu, čez travnike in pašnike lahko občudujete pisan rastlinski svet. Morda ugledate tudi kakšno srno ali lisico, z res veliko sreče pa tudi medveda.

Rjavi medved (foto: Marjeta Marinčič)

Poleg tega pa so ti kraji dom številnih kulinaričnih dogodkov, kot sta Festival divje hrane Zeleni kras in Koline ter pustnega karnevala - Pust v Cerknici in Pust v Ilirski Bistrici. 

Več na www.zelenikras.si 

Vabljeni tudi k branju članka o Zelenem krasu iz leta 2022

Vzemi si čas. Moja Slovenija.

Oddaje nastajajo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, top doživetja turističnih destinacij, zgodbe iz Slovenije ali rezervirajte paket pri turističnih ponudnikih.

Sorodne teme

Ne zamudite

Danes na sporedu

00:24
Nevarna družina
01:21
Rebelde
02:21
Rebelde
03:20
Planet 18 večerna izdaja
03:47
Nočni program
05:02
Levjesrčna
05:34
Levjesrčna
06:05
Planet 18
07:00
Preprosto Ana
08:00
Jutro na Planetu
09:58
TV prodaja
10:15
Nevarna družina
11:15
Vaše zdravje, naša skrb
12:15
1001 noč
13:08
TV prodaja
13:50
Riba, raca, rak
14:55
Levjesrčna
15:25
Levjesrčna
16:00
Preprosto Ana
17:00
Nevarna družina
18:00
Planet 18
18:55
1001 noč
19:51
Riba, raca, rak
21:01
Življenje na tehtnici
22:30
Planet 18 večerna izdaja
22:55
Havaji 5.0.
23:55
Prevare
00:05
Dragi sosedje
00:35
Kuharski mojster: naslednja stopnja
01:35
Kolo sreče
02:59
Dragi sosedje
03:31
Za vrati urgence
04:29
Nočni program
05:06
Prevare
05:40
Dragi sosedje
06:15
Ena žlahtna štorija
07:18
Za vrati urgence
08:19
Poroka na prvi pogled: Slovenija
09:25
TV prodaja
09:45
Ena žlahtna štorija
10:40
Prevare
11:13
Dragi sosedje
11:44
TV prodaja
12:00
Jutro na Planetu
13:58
TV prodaja
14:15
Prevare
14:50
Havaji 5.0.
15:38
Življenje na tehtnici
16:58
Kolo sreče
18:11
Dragi sosedje
18:43
Poroka na prvi pogled: Slovenija
20:00
Planet 18
20:59
Kuharski mojster: naslednja stopnja
21:53
Za vrati urgence
22:53
Poroka na prvi pogled: Slovenija
00:40
Polsestri
01:10
Polsestri
01:40
Poroka na prvi pogled: ZDA
03:17
Prepovedani sadež
04:15
Prepovedani sadež
05:10
Nočni program
05:25
Moje sonce
06:20
Samo ljubezen
07:20
Dežela pogumnih
08:20
Tri sestre
09:20
TV prodaja
10:20
Nova priložnost
11:15
Odvetnica za ločitve
12:15
Polsestri
12:45
Polsestri
13:15
Rebelde
14:15
Rebelde
15:10
Nova priložnost
16:10
Moje sonce
17:10
Samo ljubezen
18:10
Dežela pogumnih
19:10
Tri sestre
20:05
Preprosto Ana
21:05
Poroka na prvi pogled: Združeno kraljestvo
22:05
Poroka na prvi pogled: Združeno kraljestvo
23:25
Odvetnica za ločitve