Planet TV Planet na obisku

V Planetu na obisku bomo tokrat obiskali turistično destinacijo Rogla-Pohorje

Na Planetu se vsak četrtek ob 18.35 z rubriko Planet na obisku potepamo po Sloveniji, ki jo boste spoznali kot ustvarjalno destinacijo, ki ni le zelena in trajnostna, ampak tudi urbana in zgodovinsko vznemirljiva, s privlačno kulturno dediščino. Eva Cimbola je v tokratni oddaji obiskala turistično destinacija Rogla-Pohorje.

Turistična destinacija Rogla-Pohorje se razteza preko mogočnega Pohorja, ki mu kraljuje Rogla, mimo vinorodnih gričev, kjer se uravna v pomirjujočo Dravinjsko dolino. Skrito Vitanje, turistične Zreče, bela Oplotnica in slikovite Slovenske Konjice so čaroben kotiček s pohorsko energijo, dragulji narave, častitljivo zgodovino – in največjim zakladom: prijaznimi ljudmi. Prav ti zanesljivo vedo, zakaj vas vabijo z geslom: Razišči, Občuti, Užij.

Tokratni obisk bom začeli v Žički kartuziji, kjer si v nekdanjem samostanu lahko, poleg drugih stalnih razstav, ogledate razstavo Korak za korakom. Razstava je zasnovana kot konservatorska  galerija; prikazuje več kot tridesetletno delo konservatorske stroke pri obnovi kartuzije in je pomemben vir informacij o stanju, kakršno je današnjim obiskovalcem večinoma neznano in skrito.

foto: Tadej Bolta

Žička kartuzija je od nekdaj veljala za kraj duhovnega odmika, tišine in neverjetnih energij. Tako je tudi danes, saj sodobni človek tja vedno pogosteje rad pobegne pred vsakdanjim vrvežem in sodobnimi tehnologijami. Energijska pot je speljana neposredno ob obzidju Žičke kartuzije in delno tudi v njeni notranjosti. Opremljena je z informacijskimi tablami in sedišči, kjer se lahko obiskovalec v miru in tišini gozda, ob zvoku potoka, naužije prijetnih energij. Po besedah kreatorja te poti, gospoda Jožeta Muniha, Žičko kartuzijo prežemajo neverjetne energije, še posebej močne so v vodi, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje in počutje.

Vsi ljubitelji glasbe se tam lahko udeležite Poletnih glasbenih večerov v Žički kartuziji, na katerih bodo nastopila številna znana imena slovenske glasbe.

foto: Nareks-Izidor Kotnik, Turistična destinacija Rogla-Pohorje

Če boste obiskali Žičko, vam zelo priporočam kosilo v najstarejši delujoči gostilni Gastuž. To je eden tistih prostorov, ki bi jih vsaj enkrat moral obiskati vsak. Med njenimi debelimi zidovi veje duh starega veka: gre za najstarejšo še delujočo slovensko gostilno iz davnega leta 1467. S svojo navdihujočo lokacijo tik ob skrivnostni Žički kartuziji (njeni prvi lastniki so bili prav menihi) sklene poglavje izjemnega izleta s prav posebno energijo. Tam lahko poskusite kartuzijanske jedi, slastne slovenske umetnine in jedi, ki s sabo nosijo tradicijo in zgodovino.

foto: Miha Matavž

Ob koncu oddaje pa sledi še obisk Vitanja oziroma Noordung centra, kjer voditeljico čaka pobeg v vesolje. Osnovna dejavnost javnega zavoda Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga je promocija vesoljskih tehnologij in manifestacija človeških dosežkov v vesolju s prepletanjem umetnosti in visokih tehnologij. Ponudba obsega razvoj, postavitev in trženje vesoljskih vsebin v obliki umetniških razstav, razstav eksponatov in multimedijskih interaktivnih aplikacij.

V Centru Noordung bomo podrobneje spoznali inovativno pustolovsko doživetje MISIJA: "POBEG V VESOLJE" z elementi sobe pobega in vesoljskih tehnologij. Zgodba se odvija na Noordungovi vesoljski postaj, ki je v težavah in lahko strmoglavi na Zemljo. Kako se bo pri tem odrezala Eva Cimbola, si lahko pogledate v tokratni oddaji.

Turistična destinacija Rogla-Pohorje je pravi raj za ljubitelje adrenalina. Tam vas čaka kar nekaj novosti. Lahko se spustite po letečem toboganu. S 1700 metri dolžine je leteči tobogan eden najdaljših v tem delu Evrope. Visoko nad tlemi, tudi do 5 metrov, omogoča izkušnjo, ki je bližje vožnji z gorsko žičnico kot tradicionalnemu toboganu. V Parku Mašinžaga boste zdaj našli tudi gorske trikolesnike, ki jih poganja gravitacija. Ljubitelji zabave vseh starosti se lahko spustijo po razgibani 1.500 metrov dolgi stezi v srčiki narave. Lahko se odpravite na gozdni pustolovski izziv, ki ponuja raziskovanje izvirnega pohorskega naravnega okolja z domiselno zmesjo potepanja po gozdnem svetu, iskanja zaklada in sobe pobega v naravi. Na Rogli vas čakata tudi dve sveže oblikovani družinski progi za gorske kolesarje z modro oznako v Bike parku Rogla, ki ponujata odlično prvo kolesarsko izkušnjo vsem, ki so zaključili trening na kolesarskem poligonu, niso pa še pripravljeni na drznejši spust.

www.slovenia.info, Ciril Jazbec

Za ljubitelje izjemnih razgledov je pravo doživetje Pot med krošnjami Pohorje, ki je prvo tovrstno doživetje v Sloveniji. Postavljena je v osrčje neskončnih pohorskih gozdov, na vrh Rogle, na nadmorski višini 1517 metrov. Pot vam bo pokazala, zakaj je pohorska narava edinstvena. Lahko boste raziskali smreke vse od korenin do vrhov krošenj in postali delček gozdnega življenja.

foto: Pot med krošnjami Pohorje, Domen Hohler

Rogla med svojimi številnimi doživetji v naravi ponuja tudi eno najbolj zabavnih adrenalinskih atrakcij: Adrenalinsko sankališče Zlodejevo. Prikladne sani vas bodo s hitrostjo po vaši izbiri pospremile v osrčje pravljičnega pohorskega gozda, da boste ob dvigu srčnega utripa še globlje zajeli po iglicah dišeči zrak.

foto: arhiv Unitur

Za sproščen zaključek dneva pa lahko skočite še Terme Zreče, ki so najbolj znane po blagodejnih bazenih, v katerih vas poboža zdravilna akratotermalna voda, ki bogata s hidrogenkarbonatom spodbuja rehabilitacijo. Terme Zreče so postavljene na jasi tik ob smrekovem gozdu, kar jih zastira pred radovednimi pogledi od zunaj. Ponujajo sprostitev ob pogledu na gozd in predvsem poleti obljubljajo globoko senco.

foto: Andraž Korošec za Unitur

Več o Turistični destinaciji Rogla-Pohorje najdete na spletnem naslovu www.rogla-pohorje.si.

Vzemi si čas. Moja Slovenija.

Oddaje nastajajo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, top doživetja turističnih destinacij, zgodbe iz Slovenije ali rezervirajte paket pri turističnih ponudnikih.

Sorodne teme

Ne zamudite

Danes na sporedu

00:05
Ljubezen pod oljko
02:05
Umori na podeželju
04:05
Nočni program
05:00
Hiša vaših sanj
06:00
Planet 18
06:20
Prevare
06:50
Prevare
07:20
Prevare
07:50
Lovci na zaklade
08:50
Jutro na Planetu
10:00
Gradnja zgodovinskih hiš
11:00
Ambasadorjeva hči
11:55
Ambasadorjeva hči
12:50
Ambasadorjeva hči
13:45
TV prodaja
14:00
Gradnja zgodovinskih hiš
15:00
Lovci na zaklade
16:00
Hrana, ljubezen in London
18:00
Planet 18
18:20
Hiša vaših sanj
19:20
Milijonar
20:25
Taksi 5
22:25
Rocky 3
01:30
Upornik neodvisne države Jones
04:20
Nočni program
04:35
Peklenska kuhinja
05:35
Peklenska kuhinja
06:30
The Real Housewives Slovenija: Vražje dame
07:55
The Real Housewives Slovenija: Vražje dame
09:10
Piramida sreče
10:30
TV prodaja
10:45
Dragi sosedje
11:15
Dragi sosedje
11:45
Umori v gorah
12:50
Umori v gorah
13:55
Električni starodobniki
14:50
Prevare
15:15
FIA off-road vzdržljivostni reli Desafio Ruta 40
15:45
Peklenska kuhinja
16:45
Pri Črnem Petru
18:20
Piramida sreče
19:40
Dragi sosedje
20:10
Dragi sosedje
20:40
Planet 18
21:00
Na vrhu
22:55
Taksi 5
01:05
One so bombe
03:10
Nočni program
03:45
Poroka na prvi pogled: Avstralija
05:00
Poroka na prvi pogled: Avstralija
06:15
Umori na podeželju
08:00
Gradnja zgodovinskih hiš
08:55
TV prodaja
09:55
Devet življenj božiča
11:35
TV prodaja
12:35
Drobtinica in rudnik zlata
14:05
Prevare
14:35
Kraljica mojih sanj
15:30
Umori na podeželju
17:15
Umori na podeželju
19:05
Poroka na prvi pogled: Avstralija
20:20
Poroka na prvi pogled: Avstralija
21:35
Umori na podeželju
23:25
Družina na preizkušnji